This house addition provides a modern and dramatic design solution to the rear of an existing period home. Aside from the demolition of the rear lean-to kitchen and laundry, the remaining residence remains untouched.

The new design incorporates a minimalist kitchen, relaxed living area spilling out on to a sun drenched decked area – complete with built in seating and barbecue area. The integrated indoor/outdoor design allows them to throw open the extra wide sliding doors to provide an extended living area.

The form of this design is inherently bold yet practical; the cantilevered roof provides shade and protection to the north facing glazed doors while minimising overshadowing to the backyard. The timber cladding provides contrast to the existing dwelling through warmth and texture.

The addition is separated internally from the existing residence via a timber clad sliding door providing a mere hint of the new architecture insertion beyond. Externally, the new addition uses a glazed light court to allow daylighting into the heart of the home and emphasise the transition between old and new.

Innovative and considered lighting design is evident throughout the new home. Practical suspended T5 pendants over the island bench throw light up and down. Up/down wall mounted lights provide ambient lighting across the high ceilings. External deck and stair lighting, wall mounted lights, recessed eaves lighting allow a multitude of illumination options.

The environmental design response includes passive solar orientation, high levels of insulation, excellent cross ventilation with natural stack effect, on-site water storage to provide for the garden, low maintenance double glazing, excellent daylighting and natural materials.