Located on an open site with sweeping views, this modern design provides a bold yet considered design response.  The Clients were keen to explore an environmentally conscious design to suit family life in a low fuss and highly practical home. The integrated indoor/outdoor design allows them to engage with the sloping site and permit supervision across the large allotment.

The house is designed with 3 distinctive asymmetrical elements: the main entry and living wing clad in smokey charred ash; the children’s wing with family room clad in low maintenance concrete blockwork; and the office/garage/amenities wing with matrix cladding. These wings allow the interior spaces to be effectively zoned for heating and cooling. Further, the use of the long-life/loose-fit design principle permits long-term adaptability.

The entry is engagingly open whilst screening the more private domains within. External materials provide texture and enhance the built form. Deep reveals to the north of the living and master bedroom wing provide solar protection and frame the distant views. The tactile interior fitout palette explores texture and material with refinement and practicality.

The environmental design response includes passive solar orientation, thermal massing to the children’s wing, high levels of insulation, excellent cross ventilation, abundant on-site water storage to provide for the household and productive garden, low maintenance double glazing, excellent daylighting and natural materials.